Jak se vyrábí instantní káva?
Instantní káva je oblíbená mezi širokým spektrem konzumentů. Opravdový znalec kávy si na ní sice nepochutná, ale občas zkrátka není na výběr. Její příprava je rychlá a stačí ji zalít pouze horkou vodou. V neposlední řadě je také v porovnání s kvalitní zrnkovou kávou „o něco“ levnější. Odkud se ale vzala a bere do dnešních dnů?
Něco z historie
Vynalezena byla již v 19. století. Poprvé na sebe ale upozornila až za 1. světové války. Byla totiž ve velkém dávkována armádou vojákům na frontě. Zde se stala vzhledem k podmínkám vysoce oblíbená pro svoji jednoduchost.
Skutečný „boom“ ale přišel až v roce 1938, kdy se jí začalo říkat známým názvem Nescafé.
Jak se vyrábí?
Ve velkých průmyslových zařízeních se vyrábí sušením vyextrahovaných mletých pražených zrn kávovníku. Získaný kávový extrakt se musí z teplot kolem 100 °C ochladit na 4 °C. Tento proces je pro kvalitu instantní kávy klíčový.
Káva se poté musí vysušit. Existují dokonce dva způsoby. U prvního se kávový extrakt rozprašuje ve vyhřívaných bubnech a z nich následně padá usušená káva v podobě zrnek. Druhou variantou je zmrazování ve vakuu. Následkem toho se z extraktu vypaří veškerá vlhkost. Jak všichni jistě víme, instantní káva se následně prodává ve formě prášku nebo granulí.
Jak jste na tom vy? Holdujete instantní kávě nebo jste zarytí milovníci kávy zrnkové?